Een fuif-, theater- of vergaderzaal huren in Wevelgem?

Tue, 01/14/2014 - 16:58

Bent u doof of hardhorig? Lees dan hier even mee.

 

Dit is Kurt, hoofdleider van De Pagadders. Ze hebben er weer een fenomenaal vrij podium op zitten in de Guldenberg. Het 19de al. Voor 400 ouders.

Dit jaar was het  thema Asterix en Obelix. Na twee uur toptoneel ging het richting Porseleinhallen, die ze hadden omgebouwd tot een Gallisch dorp voor een groot streekbierenfestijn met beenhesp. Het was een schot in de roos.

 

Maar het was ook een stevige onderneming: drie dagen het CC afhuren, drie dagen de Porseleinhallen, licht en geluid, techniekers, een traiteur, de bar opvullen en uitbaten… En dan de dag erop beide zalen weer leegmaken en opkuisen.   

Maar… de kas is goed gevuld en het kostenplaatje voor het evenement bleef beperkt: zes dagen infrastructuur plus verbruik, materiaal en techniekers voor 590 euro... Kurt is content.

 

Alleen… hij ziet de prijzen ook wel stijgen: de stookkosten voor hun lokaal, de transportkosten, de pintjes; alles wordt duurder. Bij De Pagadders halen ze de broeksriem dus een beetje aan.

Zo gaan ze de volgende ouderavond, een jubileumeditie, anders aanpakken, want ook bij de gemeente verandert er het een en ander. De energiekosten lopen op, en ook personeel en materiaal worden met de jaren duurder.

Bovendien hebben veel verenigingen de zalen nodig. Het wordt dus niet alleen wat duurder, er moet ook efficiënter worden gepland.

 

Waar Kurt tot voor kort een forfaitair bedrag betaalde voor een all-in, gaat hij nu als het ware z’n eigen menu kunnen samenstellen, à la carte. Dus gaat hij volgende keer goed nadenken.  

 

In plaats van op vrijdag op te bouwen, op zaterdag te repeteren en dan pas op zondagnamiddag af te breken, gaan ze misschien de zaterdagmorgen vroeg beginnen met de opbouw, de zaterdagnamiddag repeteren,

het Vrij Podium wat later starten en na de voorstelling alles al opruimen in het CC. En op zondagvoormiddag dan de Porseleinhallen leegmaken en opkuisen.   

Zo is het CC op vrijdagavond nog vrij voor pakweg een optreden van Urbanus en op zondagmorgen voor een concert van de fanfare, en kan er op vrijdagavond nog een bingoavond voor senioren plaatsvinden in de Porseleinhallen.

Drie dagen minder huur betalen en vier vrolijke verenigingen in plaats van 1, daar wil Kurt wel eens bij stilstaan.

 

Hij zal voor de twintigste editie dus gebruikmaken van de rekentool op de website van de gemeente. Dan kan hij zelf vooraf berekenen hoeveel het hem minder gaat kosten als hij bijvoorbeeld drie dagen zalen huurt in plaats van zes.

Of wat het zou betekenen als ze het integraal in de Porseleinhallen doen. Of in de Cerf. Of de Stekke. Die twintigste editie gaan ze nu eens echt optimaal organiseren.

Ze gaan niet méér licht en geluid bestellen dan nodig, en de technische bijstand van de theatertechnieker slim inplannen.

 

Oké, het wordt voor De Pagadders even aanpassen, net zoals voor elke vereniging. Kurt is ook nog voorzitter van De Zondagstampers en lid van Theater ‘t Gezelschap, en ook daar gaat hij de knop wat omdraaien.

Proberen iets efficiënter te plannen, vooraf berekenen en vooruit met de geit. Hij is vooral blij dat er in zijn gemeente evenveel ondersteuning als vroeger blijft voor al de zotte dingen die hij wil doen.

 

En nu wil hij naar die fuif in de jeugdclub.  

 

 

 

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+